Naleśniki z kiełbasą, awokado i jajkiem

Wytrawne naleśniki z pysznymi dodatkami to idealna opcja na śniadanie. Świetnie wyglądają i wyśmienicie smakują. Aby mieć pewność, że wszystko będzie ciepłe, najlepiej zatrudnić rodzinę do pomocy! Jedna osoba smaży naleśniki, druga gotuje jajka, a reszta kroi składniki. Nic tak nie integruje jak wspólne przyrządzanie posiłku!

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Naleśniki:

  • 2 jajka
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mleka UHT Łaciate 2%
  • 1 szczypta soli
  • olej

Dodatki:

  • 100 g krakowskiej suchej
  • 100 g twarogu Mazurski Smak półtłusty
  • 2 awokado
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Jajka w koszulce:

  • 4 jajka
  • 2 łyżki octu

Przygotowanie

Krok 1

Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksuj na gładką masę. Na lekko natłuszczonej patelni usmaż 4 naleśniki.



Krok 2

Awokado obierz i usuń z niego pestkę. Pokrój na plastry i skrop sokiem z cytryny. Twaróg pokrusz i posól. Kiełbasę pokrój w cienkie plastry.



Krok 3

Przygotuj jajka w koszulce. W wysokim garnku zagotuj wodę z dodatkiem 2 łyżek octu. Pierwsze jajko wbij do miseczki. Gdy woda będzie wrzeć, zmniejsz ogień do minimum. Zamieszaj wodę, aby na środku powstał mały wir i w jego środek zsuń jajko z miseczki. Gotuj 3 minuty, a potem wyjmij jajko łyżką cedzakową i osusz je na ręczniku. Powtórz czynność z pozostałymi jajkami.



Krok 4

Każdy naleśnik połóż na oddzielnym talerzu. Rozłóż na nich równomiernie kiełbasę, awokado, ser, a następnie zwiń boki naleśnika do środka. Na górze połóż jajko w koszulce. Posól i popierz. Serwuj od razu. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.