Żurek na kościach wędzonych

Żurek to tradycyjne polskie danie, serwowane na Wielkanoc. Sprawdza się również na uroczystościach i ważnych okazjach. Świetne danie dla każdego.

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 l wody
  • - 3 kości wędzone
  • - 350 ml zakwasu żytniego
  • - 4 białe kiełbasy
  • - 1 cebula
  • - 1 marchewka
  • - 3 ząbki czosnku
  • - 1 łyżka chrzanu
  • - 4 łyżki Śmietanki Łaciatej 18%
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 3 łyżki majeranku
  • - 2 jajka
  • - 3 łyżki oleju
  • - 1 natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Do garnka z wodą wrzucamy kości wędzone, które następnie gotujemy przez 1 godzinę. Na rozgrzanym na patelni oleju rumienimy cebulę. Do garnka dodajemy cebulę razem z białą kiełbasą. Wywar gotujemy 30 minut.



Krok 2

Do przygotowanego wywaru dodajemy zakwas oraz posiekany czosnek, chrzan i majeranek oraz pokrojoną w kostkę marchew.



Krok 3

Zupę gotujemy przez 10 minut na średnim ogniu, a na koniec dodajemy śmietankę Łaciatą (dokładnie wymieszaną uprzednio z 4 łyżkami żurku).



Krok 4

Kiełbasę wyjmujemy z garnka, kroimy w plastry, umieszczamy ponownie w żurku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dekorujemy natką pietruszki. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i pokrojonym na ćwiartki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.