Żurek to tradycyjne polskie danie, serwowane na Wielkanoc. Sprawdza się on jednak świetnie również na innych uroczystościach i ważnych okazjach. Idealne danie dla każdego.
Danie: Zupy
Osób: 5
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Do garnka z wodą wrzuć kości wędzone, które następnie gotuj przez 1 godzinę. Na rozgrzanym na patelni oleju zeszklij cebulę. Do garnka dodaj cebulę razem z białą kiełbasą. Wywar gotuj ok. 30 minut.
Do przygotowanego wywaru dodaj zakwas oraz posiekany czosnek, chrzan i majeranek. Dodaj także pokrojoną w kostkę marchew.
Zupę gotuj przez 10 minut na średnim ogniu. W kubku połącz śmietankę wraz z 4 łyżkami żurku, a potem dodaj ją do zupy.
Kiełbasę wyjmij z garnka, pokrój w plastry, a potem umieść ponownie w żurku. Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem. Na koniec udekoruj posiekaną natką pietruszki. Zupę podawaj z ugotowanym na twardo, pokrojonym w ćwiartki jajkiem. Smacznego!
Dodaj komentarz