Żurek na kościach wędzonych

Żurek to tradycyjne polskie danie, serwowane na Wielkanoc. Sprawdza się on jednak świetnie również na innych uroczystościach i ważnych okazjach. Idealne danie dla każdego.

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 l wody
  • 3 kości wędzone
  • 350 ml zakwasu żytniego
  • 4 białe kiełbasy
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka chrzanu
  • 4 łyżki śmietanki UHT Łaciata 18%
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3 łyżki majeranku
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 pęczek natki pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Do garnka z wodą wrzuć kości wędzone, które następnie gotuj przez 1 godzinę. Na rozgrzanym na patelni oleju zeszklij cebulę. Do garnka dodaj cebulę razem z białą kiełbasą. Wywar gotuj ok. 30 minut.



Krok 2

Do przygotowanego wywaru dodaj zakwas oraz posiekany czosnek, chrzan i majeranek. Dodaj także pokrojoną w kostkę marchew.



Krok 3

Zupę gotuj przez 10 minut na średnim ogniu. W kubku połącz śmietankę wraz z 4 łyżkami żurku, a potem dodaj ją do zupy.



Krok 4

Kiełbasę wyjmij z garnka, pokrój w plastry, a potem umieść ponownie w żurku. Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem. Na koniec udekoruj posiekaną natką pietruszki. Zupę podawaj z ugotowanym na twardo, pokrojonym w ćwiartki jajkiem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.