Wiosenny omlet ze szpinakiem to idealne śniadanie. Pomidorki dodają wspaniałego koloru, a starty ser wzbogadza o dodatkowe walory smakowe. Przepis jest prosty w wykonaniu, dlatego koniecznie go wypróbuj.
Danie: Śniadanie
Osób: 2
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Szpinak opłukać w zimnej wodzie, a następnie go osuszyć. Rozgrzać patelnię, dodać 1 łyżkę masła oraz starty czosnek. Chwilę podsmażyć i dodać liście szpinaku. Doprawić solą. Smażyć około 1-2 minut mieszając.
Jajka wbić do miski, dodać mleko, pieprz. Mocno roztrzepać jajka widelcem, aby je napowietrzyć.
Do jajek dodajemy szpinak z patelni oraz ser. Porządnie mieszamy wszystkie składniki w misce.
Na patelni rozgrzewamy drugą łyżkę masła. Wlewamy jajka wraz ze szpinakiem. Dodajemy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Całość smażymy na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut. Możemy podnieść przykrywkę na ostatnią minutę. Całość posypujemy szczypiorkiem.
Dodaj komentarz