Omlet ze szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi i startym serem

Wiosenny omlet ze szpinakiem to idealne śniadanie. Pomidorki dodają wspaniałego koloru, a starty ser wzbogadza o dodatkowe walory smakowe. Przepis jest prosty w wykonaniu, dlatego koniecznie go wypróbuj.

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 3 duże jajka
  • - 5 łyżek mleka
  • - 3 większych pomidorków koktajlowych
  • - 40 g startego sera mozzarella lub parmezan
  • - ½ ząbka czosnku
  • - 2 łyżki masła
  • - 100 g świeżego szpinaku w liściach
  • - ½ łyżeczki pieprzu
  • - 1/2 łyżeczki soli
  • - szczypiorek (opcjonalnie)

Przygotowanie

Krok 1

Szpinak opłukać w zimnej wodzie, a następnie go osuszyć. Rozgrzać patelnię, dodać 1 łyżkę masła oraz starty czosnek. Chwilę podsmażyć i dodać liście szpinaku. Doprawić solą. Smażyć około 1-2 minut mieszając.



Krok 2

Jajka wbić do miski, dodać mleko, pieprz. Mocno roztrzepać jajka widelcem, aby je napowietrzyć.



Krok 3

Do jajek dodajemy szpinak z patelni oraz ser. Porządnie mieszamy wszystkie składniki w misce.



Krok 4

Na patelni rozgrzewamy drugą łyżkę masła. Wlewamy jajka wraz ze szpinakiem. Dodajemy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Całość smażymy na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut. Możemy podnieść przykrywkę na ostatnią minutę. Całość posypujemy szczypiorkiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.