Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je z wody i tłuczemy. Dodajemy masło oraz jajka, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy masę.
Masę przekładamy na stolnicę (posypaną mąką) i dzielimy ją na dwie części. Formułujemy podłużne wałki i dzielimy każdy na małe kawałki. Z każdego kawałka lepimy kluskę.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy powoli mąkę, cały czas mieszamy. Dodajemy mleko energicznie mieszając. Kiedy sos zacznie gęstnieć, dodajemy pokruszony ser, gałkę muszkatołową. Mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się sera.
Bazylię siekamy. Szynkę parmeńską kroimy w paski i dodajemy do sosu, całość mieszamy. Następnie w garnku zagotowujemy wodę na gnocchi i gotujemy je partiami przez około 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.
Gotowe gnocchi dodajemy do sosu i całość mieszamy. Na koniec dodajemy także posiekaną bazylię. Podajemy.
Dodaj komentarz