Gnocchi z szynką parmeńską

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 1 kg ziemniaków
  • 35 g masła (kopiasta łyżka)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka roztrzepane

Dodatki

  • 300 g szynki parmeńskiej
  • 350 g sera pleśniowego
  • 6 łyżek masła
  • 600 ml mleka
  • 3 łyżki mąki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • garść listków bazylii

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je z wody i tłuczemy. Dodajemy masło oraz jajka, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy masę.



Krok 2

Masę przekładamy na stolnicę (posypaną mąką) i dzielimy ją na dwie części. Formułujemy podłużne wałki i dzielimy każdy na małe kawałki. Z każdego kawałka lepimy kluskę.



Krok 3

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy powoli mąkę, cały czas mieszamy. Dodajemy mleko energicznie mieszając. Kiedy sos zacznie gęstnieć, dodajemy pokruszony ser, gałkę muszkatołową. Mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się sera. 




Krok 4

Bazylię siekamy. Szynkę parmeńską kroimy w paski i dodajemy do sosu, całość mieszamy. Następnie w garnku zagotowujemy wodę na gnocchi i gotujemy je partiami przez około 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. 




Krok 5

Gotowe gnocchi dodajemy do sosu i całość mieszamy. Na koniec dodajemy także posiekaną bazylię. Podajemy. 




Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.