Sos jogurtowo-waniliowy

Sos jogurtowy z wanilią to pomysł na szybki dodatek do naleśników. Możesz go także wykorzystać na śniadanie i zjeść razem z płatkami.

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 szklanki jogurtu naturalnego
  • - ¼ szklanki Śmietanki Łaciatej 30%
  • - 4-5 łyżeczek cukru
  • - laska/strąk wanilii lub opakowanie cukru waniliowego + laski wanilii do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie

Krok 1

Strąk wanilii ostrożnie przeciąć ostrym nożem wzdłuż. Wyskrobać ziarenka.



Krok 2

Ziarenka i strąki wrzucić do śmietanki Łaciatej i zagotować z dodatkiem cukru. Jeśli używamy cukru waniliowego nie dodawajmy więcej cukru, bo sos może być zbyt słodki (sos można dosłodzić na końcu do smaku). Po zagotowaniu śmietankę Łaciatą pozostawić na 2-3 minuty pod przykryciem by zaparzyła się, poczym przecedzić przez sitko i lekko przestudzić. Strąki można zostawić do dekoracji.



Krok 3

Jogurt zmiksować z przestudzoną śmietanką Łaciatą z wanilią.



Krok 4

Powstały w ten sposób sos jogurtowo waniliowy przelewamy do dzbaneczka. Laski wanilii można użyć do dekoracji.



Wskazówki

Sos jogurtowy można przechowywać w lodówce do 3 dni w szczelnie zamkniętym słoiczku. Im gęstszy jogurt tym lepszy.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.