Sos jogurtowy z wanilią to pomysł na szybki dodatek do naleśników. Możesz go także wykorzystać na śniadanie i zjeść razem z płatkami.
Osób: 4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Strąk wanilii ostrożnie przeciąć ostrym nożem wzdłuż. Wyskrobać ziarenka.
Ziarenka i strąki wrzucić do śmietanki Łaciatej i zagotować z dodatkiem cukru. Jeśli używamy cukru waniliowego nie dodawajmy więcej cukru, bo sos może być zbyt słodki (sos można dosłodzić na końcu do smaku). Po zagotowaniu śmietankę Łaciatą pozostawić na 2-3 minuty pod przykryciem by zaparzyła się, poczym przecedzić przez sitko i lekko przestudzić. Strąki można zostawić do dekoracji.
Jogurt zmiksować z przestudzoną śmietanką Łaciatą z wanilią.
Powstały w ten sposób sos jogurtowo waniliowy przelewamy do dzbaneczka. Laski wanilii można użyć do dekoracji.
Sos jogurtowy można przechowywać w lodówce do 3 dni w szczelnie zamkniętym słoiczku. Im gęstszy jogurt tym lepszy.
Dodaj komentarz