Sos majonezowy z dodatkiem sera pleśniowego, ma swoje korzenie w kuchni Amerykańskiej. Pewnie dlatego mimo, że sporo w nim majonezu, uważany jest za lekki i niskokaloryczny sos.
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Do głębokiej miski wlać śmietankę Łaciatą, majonez i wkruszyć ser. Wszystkie składniki utrzeć ze sobą na w miarę gładką masę, przy pomocy widelca.
Do powstałej masy dodać; zmiażdżony ząbek czosnku, sól, cytrynę i świeżo zmielony czarny pieprz. Mieszać, aż składniki rozprowadzą się równomiernie w całym sosie.
Jeśli masa jest zbyt gęsta należy dodać odrobinę mleka. Jeśli jest zbyt lejąca można dodać więcej majonezu.
Sos najlepiej smakuje po schłodzeniu, jako dodatek do surowych warzyw i makaronów, ale przede wszystkim dań z grilla.
Dodaj komentarz