Sos majonezowy z dodatkiem sera typu Lazur

Sos majonezowy z dodatkiem sera pleśniowego, ma swoje korzenie w kuchni Amerykańskiej. Pewnie dlatego mimo, że sporo w nim majonezu, uważany jest za lekki i niskokaloryczny sos.

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • • ½ szklanki Śmietanki Łaciatej 18%
  • • ¼ szklanki majonezu
  • • 1 ząbek zmiażdżonego czosnku
  • • 1-2 łyżki mleka najlepiej mleko łaciate
  • • 4 duże plastry sera typu Lazur
  • • 1 łyżka soku z cytryny
  • • sól morska do smaku
  • • czarny pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Do głębokiej miski wlać śmietankę Łaciatą, majonez i wkruszyć ser. Wszystkie składniki utrzeć ze sobą na w miarę gładką masę, przy pomocy widelca.



Krok 2

Do powstałej masy dodać; zmiażdżony ząbek czosnku, sól, cytrynę i świeżo zmielony czarny pieprz. Mieszać, aż składniki rozprowadzą się równomiernie w całym sosie.



Krok 3

Jeśli masa jest zbyt gęsta należy dodać odrobinę mleka. Jeśli jest zbyt lejąca można dodać więcej majonezu.



Wskazówki

Sos najlepiej smakuje po schłodzeniu, jako dodatek do surowych warzyw i makaronów, ale przede wszystkim dań z grilla.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.