Makaron z cielęciną i pomidorami jest pożywnym daniem, jednocześnie bardzo smacznym. Nadaje się jako potrawa obiadowa. Posiłek praktycznie na każdą porę roku.
Danie: Obiad
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Cielęcinę doprawiamy solą, ziołami prowansalskimi, bazylią, pieprzem i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Dodajemy również koncentrat pomidorowy. Paprykę oczyszczamy, kroimy w bardzo drobną kostkę kostkę i dodajemy do mięsa. Dodajemy olej i 1 szklankę wody.
Piekarnik jest już rozgrzany do 200°C i zapiekamy mięso pod przykryciem przez ok. 45 minut. Po tym czasie do naczynia z mięsem dodajemy 1 litr bulionu cielęcego, wsypujemy makaron, mieszamy i zapiekamy jeszcze 10-15 minut.
Odkrywamy, posypujemy tartym serem i zapiekamy kolejne 10 minut. Podajemy z listkami bazylii.
Dodaj komentarz