Makaron zapiekany z cielęciną i pomidorami

Makaron z cielęciną i pomidorami jest pożywnym daniem, jednocześnie bardzo smacznym. Nadaje się jako potrawa obiadowa. Posiłek praktycznie na każdą porę roku.

Danie: Obiad

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

2.00/5

Oceń przepis

Ocena

2.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g mielonej cielęciny
  • 5 pomidorów
  • 1 papryka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ½ szklanki oleju
  • 100 g makaronu,
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 2 łyżki bazylii
  • 150 g żółtego tartego sera
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 litr naturalnego bulionu cielęcego
  • Kilka listków bazylii

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Cielęcinę doprawiamy solą, ziołami prowansalskimi, bazylią, pieprzem i przekładamy do naczynia żaroodpornego.



Krok 2

Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Dodajemy również koncentrat pomidorowy. Paprykę oczyszczamy, kroimy w bardzo drobną kostkę kostkę i dodajemy do mięsa. Dodajemy olej i 1 szklankę wody.



Krok 3

Piekarnik jest już rozgrzany do 200°C i zapiekamy mięso pod przykryciem przez ok. 45 minut. Po tym czasie do naczynia z mięsem dodajemy 1 litr bulionu cielęcego, wsypujemy makaron, mieszamy i zapiekamy jeszcze 10-15 minut.



Krok 4

Odkrywamy, posypujemy tartym serem i zapiekamy kolejne 10 minut. Podajemy z listkami bazylii.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.