Spaghetti alla carbonara

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 150g makaronu spaghetti
  • - 100g boczku
  • - 2 jajka
  • - 200 ml śmietanki 30%
  • - 30g sera Jantar
  • - 2 ząbki czosnku
  • - natka pietruszki
  • - sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Makaron ugotować i odcedzić. Na patelni podsmażamy boczek pokrojony w drobną kosteczkę, smażymy, aż do lekkiego zarumienienia. Czosnek drobno posiekać i dodać na patelnię, podsmażać przez 5 minut.



Krok 2

W misce zmieszać żółtka ze 120ml śmietany oraz drobno startym serem. Pozostałą śmietanę wlać na patelnię z boczkiem. Zmniejszyć płomień i dodać masę jajeczną. Dodać sól i pieprz, gotować, aż do momentu zagęszczenia sosu. Zdjąć z ognia.



Krok 3

Do sosu dodać makaron i dokładnie wymieszać całość. Serwować na głębokich talerzach udekorowane świeżą bazylią, serem i pieprzem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.