Szwedzkich klopsików chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. W Polsce rozsławione przez sieć sklepów Ikea, jednak przygotowanie ich domowej wersji wcale nie jest skomplikowane. Najlepiej smakują serwowane z puree ziemniaczanym i żurawiną ze słoiczka - najlepiej domową, ale ze sklepu też da radę.
Danie: Obiad
Osób: 3
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Boczek drobno posiekać. Wymieszać w misce z pozostałymi składnikami, a następnie zagnieść ręką do otrzymania jednolitej masy. Formować klopsiki (wielkości orzecha włoskiego) i układać na stolnicy.
Na dużej patelni rozgrzać olej. Wrzucić klopsiki, obsmażyć z każdej strony. Jeśli nie zmieszczą się wszystkie na patelni, smażyć partiami.
Klopsiki na patelni zalać bulionem. Dodać sos Worcester. Przykryć i gotować klopsiki około 10 minut.
W szklance rozrobić mąkę z kilkoma łyżkami bulionu. Wlać na patelnię, ciągle mieszając, a następnie dodać śmietankę. Zagotować do zgęstnienia. Opcjonalnie posolić i popieprzyć.
Dodaj komentarz