Wiórki (100g) przełożyć na suchą patelnię i krótko podgrzać na małej mocy palnika - nie powinny się zezłocić, ani przyrumienić a stać bardziej białe i uwolnić aromat.
Przygotować krem kokosowo-śmietankowy. Odlać 3/4 szklanki mleka i rozpuścić w nim budyń i mąkę, resztę zagotować z cukrem. Dodać 1 szklankę śmietanki. Wymieszać i lekko zagotować. Wlać budyń i energicznie mieszać na małej mocy palnika do uzyskania gęstej konsystencji (około 1-2 min). Przelać do miseczki, przykryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić przez min. 1 godz.
Pozostałą śmietankę ubić na sztywno. Dodawać stopniowo, łyżka po łyżce schłodzoną masę budyniową. Początkowo mogą pojawiać się grudki, później znikną. Masa powinna być bardzo gęsta i jednolita. Wmieszać do masy wiórki kokosowe.
Masę podzielić na trzy części. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywcza.
Wyłożyć pierwszą warstwę krakersów i masy kokosowo-śmietankowej. Wyrównać. Przykryć kolejną warstwą krakersów, po czym wyłożyć drugą część kremu. Wyrównać. Przykryć krakersami i przełożyć ostatnią warstwę kremu. Wyrównać.
Pozostałe wiórki kokosowe (50g) umieścić na suchej patelni i na małej mocy palnika zezłocić. Przestudzić i posypać wierzch ciasta. Schłodzić przez całą noc w lodówce.
Dodaj komentarz