Spaghetti carbonara z krewetkami

Makaron i owoce morza to świetne połączenie. Jeśli dodamy do tego śmietankowo-serowy sos to wyjdzie poezja smaku!

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Skorupiaki

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Skorupiaki

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 300 g krewetek
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ marchewki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 natka pietruszki
  • 3 jajka
  • 3 łyżki Śmietanki Łaciatej 18%
  • 150 g makaronu spaghetti
  • 2 łyżki masła
  • 50 g tartego parmezanu

Przygotowanie

Krok 1

Czosnek obieramy i drobno kroimy. Natkę pietruszki drobno siekamy. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Czosnek i pietruszkę dusimy na maśle 1 minutę. Po tym czasie dodajemy marchew oraz krewetki i dusimy całość około 5 minut.



Krok 2

Gotujemy makaron spaghetti.



Krok 3

W misce rozrabiamy 2 żółtka i 1 jajko, ser i śmietankę Łaciatą. Doprawiamy solą i pieprzem.



Krok 4

Do odcedzonego, gorącego makaronu dodajemy krewetki i całość zalewamy masą śmietankowo-jajeczną. Energicznie mieszamy, aby powstał kremowy sos.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.