Kurczak panierowany

Danie proste i szybkie. Smaczne i polecane z frytkami i surówką na obiad lub jako zimna przekąska. Doskonale nadaje się w podróż lub na wycieczkę jako prowiant.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Bez laktozy


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg różnych części kurczaka (skrzydełka, podudzia, piersi, udka)
  • - 1 szklanka mąki
  • - 3 jajka
  • - 3 łyżki smalcu
  • - 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Części kurczaka myjemy, suszymy i posypujemy pieprzem. Odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce.



Krok 2

Jajka roztrzepujemy z wodą.



Krok 3

Panierujemy porcje kurczaka 3 krotnie na zmianę obtaczając je w mące i jajku.



Krok 4

Smażymy na gorącym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.