Potrawa należy do tak zwanych dań jednogarnkowych, dlatego godna jest polecenia wszystkim zapracowanym. Jest smaczna i posiada wiele walorów zdrowotnych. Dorsz jest chudą rybą morską, jest więc również dietetyczny, a jednocześnie stanowi źródło białka.
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Dorsza moczymy co najmniej dobę, często zmieniając wodę. Następnie rybę oczyszczamy i kroimy na kawałki.
Cebulę kroimy w większe plastry i podsmażamy na oleju na szklisty kolor. Dodajemy do niej kawałki dorsza i smażymy rybę ze wszystkich stron za złoty kolor.
Ziemniaki obieramy i kroimy w grube plastry. Plastry układamy na zarumienionym dorszu i smarujemy po wierzchu koncentratem pomidorowym. Zalewamy wodą.
Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. W czasie gotowania dodajemy łyżkę miodu dla zneutralizowania silnego i słonego smaku dorsza.
Dodaj komentarz