Brudet z dorsza

Potrawa należy do tak zwanych dań jednogarnkowych, dlatego godna jest polecenia wszystkim zapracowanym. Jest smaczna i posiada wiele walorów zdrowotnych. Dorsz jest chudą rybą morską, jest więc również dietetyczny, a jednocześnie stanowi źródło białka.

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 duży surowy dorsz
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie

Krok 1

Dorsza moczymy co najmniej dobę, często zmieniając wodę. Następnie rybę oczyszczamy i kroimy na kawałki.



Krok 2

Cebulę kroimy w większe plastry i podsmażamy na oleju na szklisty kolor. Dodajemy do niej kawałki dorsza i smażymy rybę ze wszystkich stron za złoty kolor.



Krok 3

Ziemniaki obieramy i kroimy w grube plastry. Plastry układamy na zarumienionym dorszu i smarujemy po wierzchu koncentratem pomidorowym. Zalewamy wodą.



Krok 4

Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. W czasie gotowania dodajemy łyżkę miodu dla zneutralizowania silnego i słonego smaku dorsza.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.