Spaghetti z dynią i szpinakiem w kremowym sosie

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 400 g makaronu spaghetti
  • 300 g dyni hokkaido
  • 300 g liści szpinaku
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 ml śmietanki UHT Łaciata 18%
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Makaron ugotuj al dente w dużej ilości osolonej wody, odcedź.



Krok 2

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C.



Krok 3

Dynię wyszoruj, przekrój na pół, usuń pestki oraz włókna i pokrój w grubsze plastry (nie obieraj). Kawałki dyni ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skrop 1 łyżką oliwy, oprósz solą oraz pieprzem. Piecz przez 15 min.



Krok 4

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na 1 łyżce oliwy. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i smaż przez 30 sekund. Dodaj umyte i odsączone liście szpinaku i smaż, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Wlej śmietankę, dopraw solą oraz pieprzem.



Krok 5

Makaron spaghetti podawaj z dynią oraz kremowym sosem szpinakowym. Dopraw do smaku i podawaj.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.