Wyśmienite danie, idealne na niedzielny obiad. Mostek jagnięcy pieczemy z dodatkiem lawendy, podajemy z grzybami, np. kurkami i zieloną fasolką. Danie niezwykle aromatyczne.
Danie: Obiad
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Piekarnik rozgrzewamy do uzyskania temperatury 210 stopni. Łodyżki lawendy umieszczamy w mostkach jagnięcych. Mostki związujemy razem sznurkiem kuchennym.
Mięso smarujemy oliwą, doprawiamy majerankiem i pieczemy przez 40 minut. Gotujemy zieloną fasolkę przez 15 minut, po czym odcedzamy ją.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Następnie podsmażamy szalotkę przez 5 minut. Dodajemy kurki i smażymy do momentu, kiedy patelnia będzie sucha. Potem dodajemy fasolkę i podgrzewamy przez kolejne 5 minut. Całość posypujemy tymiankiem.
Jagnięcinę wyciągamy z piekarnika, rozcinamy sznurek i usuwamy lawendę. Jagnięcinę kroimy na mniejsze części. Danie podajemy z fasolką i kurkami. Całość przyozdabiamy liśćmi bazylii.
Dodaj komentarz