Pieczona jagnięcina z grzybami i zieloną fasolką

Wyśmienite danie, idealne na niedzielny obiad. Mostek jagnięcy pieczemy z dodatkiem lawendy, podajemy z grzybami, np. kurkami i zieloną fasolką. Danie niezwykle aromatyczne.

Danie: Obiad

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg zielonej fasolki
  • - 600 g mostków jagnięcych
  • - 1 łyżka majeranku
  • - 2 szalotki
  • - 500 g kurek
  • - 6 łodyżek lawendy
  • - 10 liści bazylii
  • - 4 łyżki oliwy z oliwek
  • - 1 łyżeczka tymianku

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik rozgrzewamy do uzyskania temperatury 210 stopni. Łodyżki lawendy umieszczamy w mostkach jagnięcych. Mostki związujemy razem sznurkiem kuchennym.



Krok 2

Mięso smarujemy oliwą, doprawiamy majerankiem i pieczemy przez 40 minut. Gotujemy zieloną fasolkę przez 15 minut, po czym odcedzamy ją.



Krok 3

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Następnie podsmażamy szalotkę przez 5 minut. Dodajemy kurki i smażymy do momentu, kiedy patelnia będzie sucha. Potem dodajemy fasolkę i podgrzewamy przez kolejne 5 minut. Całość posypujemy tymiankiem.



Krok 4

Jagnięcinę wyciągamy z piekarnika, rozcinamy sznurek i usuwamy lawendę. Jagnięcinę kroimy na mniejsze części. Danie podajemy z fasolką i kurkami. Całość przyozdabiamy liśćmi bazylii.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.