Gulasz jagnięcy po irlandzku

Łatwe w przygotowaniu danie jednogarnkowe. Pyszna i sycąca potrawa, zwłaszcza na chłodne wieczory. Danie bogate w warzywa. Cenne źródło wielu witamin i minerałów.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 600 g jagnięciny
  • - 200 g białej kapusty
  • - 5 cebul
  • - 200 g fasoli szparagowej
  • - 6 marchewek
  • - 500 g ziemniaków
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1/2 opakowania groszku
  • - 1/2 selera
  • - 1/2 opakowania kukurydzy konserwowej
  • - 2 szklanki naturalnego bulionu warzywnego
  • - 2 łyżki masła
  • - 2 łyżki natki pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Jagnięcinę myjemy, suszymy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Obieramy cebule i  kroimy w krążki. Kapustę białą dokładnie myjemy i drobno kroimy. Obieramy oraz kroimy w kostkę ziemniaki i marchewkę.



Krok 2

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 stopni. W garnku umieszczamy: ziemniaki, pokrojone mięso, kapustę białą, kukurydzę, groszek, seler, fasolkę i marchew. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec zalewamy bulionem.



Krok 3

Dodajemy tyle wody, aby wszystkie składniki były w niej zanurzone. Garnek zamykamy szczelnie i umieszczamy w piekarniku na 2 godziny. Przed podaniem gulaszu dodajemy masło i dekorujemy go pietruszką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.