Śniadanie w stylu francuskim, pyszne i bardzo sycące. Idealne dla osób, którym tradycyjne kanapki się znudziły i chcą spróbować czegoś nowego.
Danie: Śniadanie
Osób: 2-4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Mleko lekko podgrzewamy w garnku. Bagietkę kroimy w kostkę o wielkości około 2 cm. Przekładamy do miski, zalewamy ciepłym mlekiem i całość odstawiamy na 15 minut.
Żółtka oddzielamy od białek. Natkę pietruszki i szczypiorek siekamy. Ser trzemy na tarce na grubych oczkach. Do żółtek dodajemy ser, posiekaną pietruszkę, szczypiorek oraz przyprawy. Dodajemy całość do bagietki z mlekiem i wszystko mieszamy.
Formy do sufletów smarujemy masłem (4 formy lub 2 większe). Białka ubijamy w misce na sztywno. Następnie dodajemy je stopniowo do bagietki delikatnie mieszając składniki. Przekładamy masę do foremek.
Formy wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 45 minu tak, aby wierzch był złoty. W czasie pieczenia nie otwieramy piekarnika, gdyż suflety opadną. Serwujemy od razu po wyjęciu z piekarnika.
Dodaj komentarz