Suflet chlebowy z serem

Śniadanie w stylu francuskim, pyszne i bardzo sycące. Idealne dla osób, którym tradycyjne kanapki się znudziły i chcą spróbować czegoś nowego.

Danie: Śniadanie

Osób: 2-4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Śniadanie

Osób: 2-4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 bagietka
  • 400 ml mleka Łaciate (ciepłego)
  • 4 jajka
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 100 g sera żółtego w kawałku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • ¼ łyżeczki pieprzu lub do smaku
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Mleko lekko podgrzewamy w garnku. Bagietkę kroimy w kostkę o wielkości około 2 cm. Przekładamy do miski, zalewamy ciepłym mlekiem i całość odstawiamy na 15 minut.



Krok 2

Żółtka oddzielamy od białek. Natkę pietruszki i szczypiorek siekamy. Ser trzemy na tarce na grubych oczkach. Do żółtek dodajemy ser, posiekaną pietruszkę, szczypiorek oraz przyprawy. Dodajemy całość do bagietki z mlekiem i wszystko mieszamy.



Krok 3

Formy do sufletów smarujemy masłem (4 formy lub 2 większe). Białka ubijamy w misce na sztywno. Następnie dodajemy je stopniowo do bagietki delikatnie mieszając składniki. Przekładamy masę do foremek.



Krok 4

Formy wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 45 minu tak, aby wierzch był złoty. W czasie pieczenia nie otwieramy piekarnika, gdyż suflety opadną. Serwujemy od razu po wyjęciu z piekarnika.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.