Jajko sadzone na pieczonych szparagach z boczkiem

Sezon na szparagi jest tak krótki, że trzeba go odpowiednio wykorzystać. Szparagi są świetnym dodatkiem do śniadania. Owinięte boczkiem smakują wyśmienicie. To przepis na aromatyczne i dodające energii śniadanie dla każdego.

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 g zielonych szparag
  • - 1- 2 opakowań boczku wędzonego
  • - 2-3 łyżek oliwy
  • - ¼ łyżeczki soli morskiej
  • - ¼ łyżeczki pieprzu
  • - 2 jajka
  • - masło do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Szparagi myjemy, odcinamy końcówki. Każdy szparag zawijamy plastrem boczku. Układamy szparagi zawinięte w boczek w naczyniu żaroodpornym. Kropimy oliwą. Przyprawiamy solą i pieprzem.



Krok 2

Szparagi wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 10-15 minut. W trakcie pieczenia możemy lekko je przemieszać (wstrząsnąć naczyniem).



Krok 3

Patelnię rozgrzewamy dodajemy masło. Wbijamy jajka i smażymy, aż białka się zetną, a żółtka zostaną półpłynne.



Krok 4 

Szparagi układamy na talerzu, kładziemy na nie jajko. Możemy oprószyć jeszcze pieprzem. Podajemy. Możemy udekorować talerz świeżą bazylią.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.