Sezon na szparagi jest tak krótki, że trzeba go odpowiednio wykorzystać. Szparagi są świetnym dodatkiem do śniadania. Owinięte boczkiem smakują wyśmienicie. To przepis na aromatyczne i dodające energii śniadanie dla każdego.
Danie: Śniadanie
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Jajko kurze
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Szparagi myjemy, odcinamy końcówki. Każdy szparag zawijamy plastrem boczku. Układamy szparagi zawinięte w boczek w naczyniu żaroodpornym. Kropimy oliwą. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Szparagi wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 10-15 minut. W trakcie pieczenia możemy lekko je przemieszać (wstrząsnąć naczyniem).
Patelnię rozgrzewamy dodajemy masło. Wbijamy jajka i smażymy, aż białka się zetną, a żółtka zostaną półpłynne.
Szparagi układamy na talerzu, kładziemy na nie jajko. Możemy oprószyć jeszcze pieprzem. Podajemy. Możemy udekorować talerz świeżą bazylią.
Dodaj komentarz