Babka jogurtowa z jabłkiem to tradycyjne domowe ciasto. Wykonasz je łatwo i szybko. Z pewnością zadowolisz swoich gości i domowników.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
Jabłka obieramy i kroimy na plasterki.
W misce ucieramy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło, miksujemy. Dodajemy stopniowo jogurt, mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie miksujemy kilka minut do uzyskania jednolitej masy. Na końcu wrzucamy owoce i delikatnie mieszamy łopatką. Przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 45 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj komentarz