Babka jogurtowa z jabłkiem

Babka jogurtowa z jabłkiem to tradycyjne domowe ciasto. Wykonasz je łatwo i szybko. Z pewnością zadowolisz swoich gości i domowników.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 jabłka
  • 3 jajka
  • 160 g cukru
  • ½ kostki masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • Cukier puder

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.



Krok 2

Jabłka obieramy i kroimy na plasterki.



Krok 3

W misce ucieramy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło, miksujemy. Dodajemy stopniowo jogurt, mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie miksujemy kilka minut do uzyskania jednolitej masy. Na końcu wrzucamy owoce i delikatnie mieszamy łopatką. Przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.



Krok 4

Pieczemy 45 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.