Suflet z krabów

Suflet z krabów jest daniem niezwykle smacznym. Mięso krabie jest zdrowe i apetyczne. Potrawa polecana na szczególne okazje.

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Skorupiaki

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Skorupiaki


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 300 g mięsa z krabów
  • 4 jajka
  • 30 g + 2 łyżki masła Łaciate
  • 300 ml mleka UHT Łaciate 3,2%
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżeczki sosu „Tabasco"
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 50 g sera mozzarella Mlekpol
  • ulubiony sos np. chili

Przygotowanie

Krok 1

Masło topimy, dodajemy mąkę i mieszamy trzymając na małym ogniu przez około 3 minuty. Dodajemy gorące mleko i mieszamy. Następnie dodajemy przyprawy, koncentrat pomidorowy, musztardę i sos Tabasco. Odstawiamy do przestudzenia.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Żółtka rozcieramy w misce i łączymy z pokrojonym drobno mięsem z krabów. Łączymy masę żółtkową z wystudzoną masą pomidorową.



Krok 3

Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z uzyskaną wcześniej masą. Przekładamy do natłuszczonej formy sufletowej. Z wierzchu posypujemy serem.



Krok 4

Pieczemy całość 40 minut. Podajemy z ulubionym sosem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.