Zupa dyniowa z imbirem i czosnkiem

Pyszna zupa dyniowa z imbirem i czosnkiem, która rozgrzeje cię w jesienne południe.

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Seler

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Seler


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 g upieczonej dyni
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 2 łyżki oleju
  • - 4 cm kawałek imbiru
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 łyżeczka papryki ostrej

Bulion:

  • - 1 pęczek włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler)
  • - 1,5 l wody
  • - 1 łyżka soli

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy bulion: do garnka wlewamy lekko osoloną wodę, dodajemy włoszczyznę i gotujemy przez ok. 1 godzinę.



Krok 2

Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażamy posiekany czosnek i paprykę w proszku.



Krok 3

Do bulionu dodajemy składniki z patelni oraz dynię i podgrzewamy.



Krok 4 

Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy również starty imbir i gotujemy przez 5 minut. Miksujemy i ponownie gotujemy przez chwilę.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.