Surówka z czarnej rzepy i kapusty

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Seler

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Seler

Wegetariańskie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 15-20 dag czerwonej kapusty
  • 0,5 szklanki selera marynowanego
  • 0,5 pora
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1-2 czarna rzepa
  • 5-6 liści jarmużu
  • Sól
  • Pieprz
  • 2-3 łyżki sosu winegret

Przygotowanie

Krok 1

Kapustę bardzo drobno posiekać lub zetrzeć na tace jarzynowej o dużych oczkach. Wymieszać z solą, pozostawić na 10-15 minut, odcisnąć.





Krok 2

Seler wyłożyć na sito, osączyć, włożyć do miski, dodać pokrojony w cienkie półkrążki por i odciśniętą kapustę. Jabłko i rzepę obrać, zetrzeć na grubej tarce, jabłko skropić sokiem z cytryny.





Krok 3

Jarmuż oczyścić z grubych łodyg, pokroić, przelać wrzącą wodą, osączyć. Połączyć z surówką, dodać sos winegret, doprawić do smaku, wymieszać.





Wskazówki

Surówkę podawać jako dodatek do dania z mięsem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.