Ziemniaczane knedle z serem

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 25 dag mąki pszennej + do posypania deski
  • 1 jajko
  • Sól

Nadzienie:

  • 30 dag sera twarogowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1-1,5 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • Miód
  • Pestki granatu
  • Sól
  • Syrop klonowy

Przygotowanie

Krok 1

Ser twarogowy włożyć do miski, rozgnieść widelcem, dodać jajko, cynamon i cukier, wymieszać.





Krok 2

Ugotowane ziemniaki przemielić w maszynce, połączyć z mąką, dodać jajko.





Krok 3

Szybko zagnieść ciasto, uformować wałki na posypanej mąką desce, pokroić na kawałki.





Krok 4

Każdy kawałek rozpłaszczyć i ułożyć porcję sera z cynamonem.





Krok 5

Dokładnie zlepić i uformować knedle.





Krok 6

Wodę w garnku zagotować, osolić, stopniowo wkładać knedle i gotować 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Podawać polane miodem lub syropem klonowym i posypane pestkami granatu.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.