Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Wegetariańskie
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
Białka w temperaturze pokojowej miksujemy ze szczyptą soli, po 2-3 minutach zaczynamy dodawać po 1 łyżce cukru, miksujemy do chwili kiedy w białku nie będą wyczuwalne kryształki (około 15 minut miksowania). Na koniec dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i mąki ziemniaczanej, miksujemy około pół minuty. Sztywną masę wykładamy na wyłożona papierem do pieczenia blaszkę z nakreślonymi dwoma okręgami (tak formujemy blaty bezowe) ja zawsze robię jeden trochę większy na spod. Starajmy się jak najszybciej zakończyć ten etap, żeby białko nie zmieniło struktury. Tak przygotowana blaszkę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni i pieczemy w tej temperaturze 30 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 100 stopni na kolejne 3 godziny. W trakcie tego procesu nie otwieramy piekarnika pod żadnym pozorem. Po zakończeniu pieczenia ,możemy otworzyć piekarnik i ostudzić blaty przy otwartych drzwiczkach.
Wiśnie z zamrażalnika wkładamy do garnuszka, wsypujemy cukier, przyprawy i sok z pomarańczy i cytryny, zagotowujemy. Do gotujących owoców dodajemy make ziemniaczaną rozpuszczona w odrobinie wody zimnej i zagotowujemy. Do gorących wiśni dodajemy napęczniałą w wodzie i rozpuszczoną żelatynę, dobrze rozprowadzamy, ale już nie gotujemy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę 30% lub 36% i mascarpone wkładamy do misy miksujemy na sztywno, na koniec dodajemy cukier puder.
Pierwszy blat bezowy układamy na paterze, we wgłębienie (beza może się trochę zapaść ) wkładamy krem śmietankowy (około 3/4 porcji) również formując lekkie zagłębienie w które nakładamy frużelinę, (również 3/4 porcji) następnie nakładamy drugi blat na który nakładamy mniejsza już porcję kremu i frużeliny, ozdabiamy ciasteczkami, plastrami pomarańczy, posypujemy cukrem pudrem imitując śnieg.
Dodaj komentarz