Świąteczna zupa grzybowa

Święta to niekoniecznie tylko barszcz – mamy dla Was propozycję na inną, aromatyczną i pełną umami zupę. Ta świąteczna zupa grzybowa z borowików i prawdziwków to prawdziwy raj dla podniebienia. Kremowa i tryskająca zapachem świąt z dodatkiem śmietanki Łaciatej.

Danie: Zupy

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Zupy

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 450 g mrożonych borowików lub podgrzybków
  • 400 ml bulionu
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • 200 ml śmietanki UHT 18% Łaciata
  • 300 ml wody
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 100 ml białego wina
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 mała marchewka
  • 20 g suszonych podgrzybków
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Suszone grzyby zalej 300ml wody i odstaw na kilka godzin lub na całą noc. Mrożone grzyby rozmrażaj w misce. Zachowaj wodę z obu grzybów.



Krok 2

Szalotkę i czosnek posiekaj, a ziemniaki i marchew obierz, umyj i pokrój w kostkę.



Krok 3

W rondlu roztop masło, wrzuć cebulę i rozmaryn, a po 2 minutach czosnek. Smaż chwilę i wlej wino. Po 5 minutach wyjmij gałązkę rozmarynu, wrzuć ziemniaki i marchew, zalej wodą (użyj wody w której moczyły się grzyby) oraz bulionem i gotuj 10 minut.



Krok 4

Dodaj grzyby (większe kawałki pokrój w kostkę), mrożone grzyby dodaj wraz z wodą, którą zostawiły. Gotuj kolejne 10 minut i przypraw do smaku solą i pieprzem.



Krok 5

Rozrób mąkę w szklance z odrobiną wody, a potem dodaj do zupy i wymieszaj.



Krok 6

Na koniec wlej śmietankę i wymieszaj.



Krok 7

Przelej zupę do miseczek i udekoruj rozmarynem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.