Świąteczne pierożki z kaszą jaglaną i grzybami

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Soja

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Soja

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 40 dag mąki tortowej
  • 2 łyżeczki herbaty zielonej matcha
  • 1 szkl. wody
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • Szczypta proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Nadzienie:

  • ½ szkl. kaszy jaglanej
  • 30 dag pieczarek
  • 2-3 dag suszonych grzybów
  • 1 średni por
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka bułki tartej
  • Sól
  • Pieprz
  • Sos sojowy

Dodatkowo:

  • Cebula
  • Masło Łaciate
  • Sól

Przygotowanie

Krok 1

Suszone grzyby dokładnie umyć, namoczyć w wodzie na 2-3 godziny, następnie ugotować.



Krok 2

Pół szklanki kaszy jaglanej wypłukać w zimnej a następnie gorącej wodzie, wsypać do 1 szklanki osolonego wrzątku i gotować około 15 minut.



Krok 3

Na rozgrzanym oleju podsmażyć posiekany por, dodać starte na tarce o dużych oczkach pieczarki i smażyć do odparowania.



Krok 4

Ugotowane grzyby wyjąć z wywaru, drobno posiekać( wywar wykorzystać do przygotowania zupy). Grzyby i ugotowaną kaszę połączyć z pieczarkami, dodać łyżkę bułki tartej, doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, przesmażyć przez kilka minut, ostudzić.



Krok 5

Mąkę wymieszać z odrobiną soli, proszkiem do pieczenia i zieloną herbatą matcha.



Krok 6

Masło rozpuścić w gorącej ( nie wrzącej ) wodzie, stopniowo wlewając mieszać i zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i pozostawić na pół godziny żeby odpoczęło. Następnie ciasto rozwałkować, wycinać foremką, włożyć porcje farszu i dokładnie zlepić. Stopniowo wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować 4-5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyjmować łyżką cedzakową, włożyć na talerze, okrasić podsmażoną na maśle cebulką.



Wskazówki

Herbaciane pierożki z grzybami i kaszą jaglaną to alternatywa dla popularnych pierogów. Z zieloną herbatą matcha mają piękny kolor i pysznie smakują.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.