Grillowane nogi z kurczaka w sosie BBQ z pietruszką, sezamem i pomidorem

Kto z nas nie zna sosu BBQ! Prawie każdy go uwielbia! Nic dziwnego – idealnie pasuje do mięsa drobiowego i kojarzy się z okresem wakacyjnym i grillem. Udka w sosie BBQ to klasyka. Klasyka, którą każdy kocha.

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Soja, Sezam

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Soja, Sezam


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg podudzi z kurczaka,
  • 500 g pomidorów,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oleju,
  • 3 łyżki octu winnego,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 łyżki cukru,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka papryki ostrej,
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • ¼ łyżeczki cynamonu,
  • ¼ łyżeczki imbiru,
  • ½ łyżeczki chili,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżeczka posiekanej kolendry,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 40 g sezamu,
  • 1 natka pietruszki do podania

Przygotowanie

Krok 1

Na oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Następnie wszystkie składniki gotujemy przez 5 minut.



Krok 2

Dodajemy musztardę, ocet, miód, cukier, sos sojowy i przyprawy. Razem gotujemy 10 minut, po czym całość blendujemy.



Krok 3

Udka marynujemy w sosie BBQ przez godzinę. Grillujemy na rozgrzanym ruszcie. Posypujemy sezamem, przyozdabiamy natką pietruszki. Podajemy z sosem BBQ.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

KUCHARECZKA

Opublikowany: 2018-03-19 09:52:00

Extra

Załącznik 0

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.