Syrop z cytryną, miodem i imbirem

Autor:

Anna Mochocka

Danie: Napoje

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Napoje

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 2 duże cytryny,
  • 400 ml prawdziwego miodu,
  • 5 cm korzeń imbiru

Przygotowanie

Krok 1

Cytryny umyć, sparzyć krótko wrzątkiem i pokroić w cienkie plasterki, w razie konieczności usunąć pestki. Imbir obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Na dno wyparzonego i wysuszonego słoika wyłożyć 2 łyżki miodu i układać na przemian plasterki cytryny wraz ze startym imbirem aż do wyczerpania wszystkich składników. Na końcu zalać cytryny resztą miodu, i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce.



Wskazówki

Znakomity syrop na kaszel, który ma dużo witaminy C, działa odkażająco, przeciwzapalnie i rozgrzewająco. Dodany do ciepłej herbaty uśmierzy ból gardła i rozgrzeje organizm.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.