Babka z brzoskwiniami

Autor:

Kamila O

Danie: Podwieczorek

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 5 jajek
  • 20 dag cukru pudru
  • 1 opak. cukru waniliowego
  • 35 dag mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 15 dag masła Łaciate
  • 100 ml mleka Łaciate
  • 1 puszka brzoskwiń
  • Tłuszcz do formy
  • Bułka tarta do formy

Przygotowanie

Krok 1

Masło miękkie utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, następnie stopniowo dodawać żółtka, utrzeć do połączenia się składników.



Krok 2

Dodać stopniowo przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia, mieszając dolewać mleko stopniowo.



Krok 3

Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z ciastem delikatnie.



Krok 4

Połowe ciasta przekładamy do miseczki i dodajemy kakao, dokładnie mieszamy.



Krok 5

Osączone brzoskwinie kroimy w kostkę i mieszamy z jasnym ciastem.



Krok 6

Formę podłużną smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą, przekładamy do niej ciasto jasne z brzoskwiniami i dodajemy na wierzch ciemne.



Krok 7

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180°C i pieczemy około 50 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.