Szarlotka z kruszonką cini minis

Autor:

KuchniaMniam

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

JABŁKA:

  • 1,2 kg jabłek słodkich miękkich,
  • cynamon

CIASTO KRUCHE:

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki mąki krupczatki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 100 g masła Łaciate,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka zimnego mleka Łaciate,
  • szczypta soli

KRUSZONKA:

  • 200 g cynamonowych płatków śniadaniowych,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 100 g masła Łaciate

Przygotowanie

Krok 1

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, a następnie skroić na plasterki. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, a następnie skroić na plasterki. Można to zrobić na tarce, tak jak kroimy ogórki na mizerię. Jabłka oprószyć cynamonem. Przygotować kruszonkę. Płatki śniadaniowe zmiksować w rozdrabniaczu. Połączyć z mąką i miękkim masłem rozcierając wszystko w palcach. Odstawić do lodówki. Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z krupczatką, proszkiem do pieczenia i cukrem. Posiekać razem z zimnym masłem dodając jajko i zimne mleko. Szybko zagnieść. Do przygotowania ciasta można użyć malaksera. Formę o wymiarach 22 x 36 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Ciasta rozwałkować i wylepić dno formy. Wyłożyć przygotowane jabłka, a na wierzch rozłożyć schłodzoną kruszonkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez ok 45 min. Smacznego :)



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.