Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, a następnie skroić na plasterki. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, a następnie skroić na plasterki. Można to zrobić na tarce, tak jak kroimy ogórki na mizerię. Jabłka oprószyć cynamonem. Przygotować kruszonkę. Płatki śniadaniowe zmiksować w rozdrabniaczu. Połączyć z mąką i miękkim masłem rozcierając wszystko w palcach. Odstawić do lodówki. Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z krupczatką, proszkiem do pieczenia i cukrem. Posiekać razem z zimnym masłem dodając jajko i zimne mleko. Szybko zagnieść. Do przygotowania ciasta można użyć malaksera. Formę o wymiarach 22 x 36 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Ciasta rozwałkować i wylepić dno formy. Wyłożyć przygotowane jabłka, a na wierzch rozłożyć schłodzoną kruszonkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez ok 45 min. Smacznego :)
Dodaj komentarz