Danie: Deser
Osób: 1
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia a następnie biszkoptami. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dwie galaretki zielone rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku. Kiedy przestygną dodajemy je do utartych surowych jabłek i mieszamy. Wylewamy tak gotową masę jabłkową na biszkopty, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Gdy masa jabłkowa stężała to przygotowujemy krem. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z dodatkiem cukru a następnie dodajemy również mocno schłodzony serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Gotowy krem wykładamy na stężałą masę jabłkową i wyrównujemy. Wstawiamy ponownie do lodówki do stężenia. Między czasie przygotowujemy galaretkę na wierzch rozpuszczając ją w połowie wody podanej na opakowaniu. Schłodzoną galaretkę wylewamy delikatnie na wierzch ciasta i ponownie wstawiamy do całkowitego stężenia - najlepiej na całą noc.
śmietanka i serek powinna być bardzo mocno schłodzona
Dodaj komentarz