SZARLOTKA

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • blaszki o wymiarach ok. 35x 24cm
  • papier do pieczenia
  • masa jabłkowa:
  • 2 opakowania podłużnych biszkoptów
  • ok. 1,5 kg jabłek
  • 2 zielone galaretki
  • krem:
  • 300 ml śmietanki kremówki 30 - 36% Łaciata
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 / 4 szklanki cukru - może być więcej lub mniej to już według uznania
  • wierzch:
  • 1 galaretka zielona

Przygotowanie

Krok 1

Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia a następnie biszkoptami. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dwie galaretki zielone rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku. Kiedy przestygną dodajemy je do utartych surowych jabłek i mieszamy. Wylewamy tak gotową masę jabłkową na biszkopty, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Gdy masa jabłkowa stężała to przygotowujemy krem. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z dodatkiem cukru a następnie dodajemy również mocno schłodzony serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Gotowy krem wykładamy na stężałą masę jabłkową i wyrównujemy. Wstawiamy ponownie do lodówki do stężenia. Między czasie przygotowujemy galaretkę na wierzch rozpuszczając ją w połowie wody podanej na opakowaniu. Schłodzoną galaretkę wylewamy delikatnie na wierzch ciasta i ponownie wstawiamy do całkowitego stężenia - najlepiej na całą noc.



Wskazówki

śmietanka i serek powinna być bardzo mocno schłodzona

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.