Danie efektowne i bardzo smaczne. Nadaje sie na wykwintny obiad lub kolację. Z pewnością kucharz uzyska podziw i uznanie od osób smakujących potrawę. Mięso szczupaka jest chude i dietetyczne, dlatego też lekkostrawne.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Gluten, Jajko kurze
Szczupaka dokładnie czyścimy, patroszymy, nacinamy w poprzek, opłukujemy, nacieramy solą i pieprzem. Odstawiamy na pół godziny. Cebulę i czosnek szklimy na oliwie.
Pozostałą rybę pozbawiamy ości i mielimy 2 razy w maszynce. Dodajemy do niej jajka, cebulę, gałkę muszkatołową, bułkę tartą. Doprawiamy do smaku przyprawami. Dokładnie mieszamy farsz.
Szczupaka nadziewamy przygotowanym farszem, który powinien być dosyć zwięzły, niepłynny (zależy to od ilości dodanej bułki tartej) i zaszywamy delikatnie nitką lub spinamy w kilku miejscach wykałaczkami.
Nastawiamy piekarnik na 180 -220°C. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, przekładamy do niego szczupaka. Jeśli się nie mieści, wykorzystujemy brytfankę lub długą blaszkę do ciasta wyłożoną papierem pergaminowym. Pieczemy w temperaturze 180-220ºC przez 45 minut. Podajemy z ulubionymi warzywami, pomidorem i cytryną oraz sosem.
Dodaj komentarz