Szczupak faszerowany rybą

Danie efektowne i bardzo smaczne. Nadaje sie na wykwintny obiad lub kolację. Z pewnością kucharz uzyska podziw i uznanie od osób smakujących potrawę. Mięso szczupaka jest chude i dietetyczne, dlatego też lekkostrawne.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

3.50/5

Oceń przepis

Ocena

3.50/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 cały szczupak 2 kg
  • 200 g innych ryb mieszanych
  • 2 jajka
  • 100 g bułki tartej
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 pomidor
  • 1 cytryna

Przygotowanie

Krok 1

Szczupaka dokładnie czyścimy, patroszymy, nacinamy w poprzek, opłukujemy, nacieramy solą i pieprzem. Odstawiamy na pół godziny. Cebulę i czosnek szklimy na oliwie.



Krok 2

Pozostałą rybę pozbawiamy ości i mielimy 2 razy w maszynce. Dodajemy do niej jajka, cebulę, gałkę muszkatołową, bułkę tartą. Doprawiamy do smaku przyprawami. Dokładnie mieszamy farsz.



Krok 3

Szczupaka nadziewamy przygotowanym farszem, który powinien być dosyć zwięzły, niepłynny (zależy to od ilości dodanej bułki tartej) i zaszywamy delikatnie nitką lub spinamy w kilku miejscach wykałaczkami.



Krok 4

Nastawiamy piekarnik na 180 -220°C. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, przekładamy do niego szczupaka. Jeśli się nie mieści, wykorzystujemy brytfankę lub długą blaszkę do ciasta wyłożoną papierem pergaminowym. Pieczemy w temperaturze 180-220ºC przez 45 minut. Podajemy z ulubionymi warzywami, pomidorem i cytryną oraz sosem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.