Zupa gołąbkowa

Pyszna zupa gołąbkowa to świetne danie, polecane na obiad dla całej rodziny. Warto zapamiętać ten przepis, gdyż zupa jest tania, prosta w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczna.

Danie: Zupy

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Seler

Danie: Zupy

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Seler


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 g żeberek wieprzowych
  • - 2 l wody
  • - 1 liść laurowy
  • - 3 kulki ziela angielskiego
  • - ½ główki kapusty głowiastej białej
  • - 1 pęczek włoszczyzny
  • - 1 cebula
  • - 2 pomidory
  • - 1 szklanka ryżu
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 łyżka majeranku
  • - 3 łyżki oleju

Przygotowanie

Krok 1

Do garnka nalewamy 2 l wody, dodajemy żeberka, liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy przez ok. 1,5 godziny.



Krok 2

Obraną włoszczyznę kroimy drobno lub ścieramy na tarce. Kapustę kroimy w cienkie paski i razem z warzywami wrzucamy do garnka.



Krok 3

Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażamy obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Cebulę razem z ryżem i pokrojonymi w kostkę pomidorami dodajemy do zupy, gotujemy przez 25 minut. Doprawiamy do smaku przyprawami.



Krok 4

Zupę możemy podawać ze świeżym pieczywem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.