szybki chleb pszenny

Autor:

mileneczka5

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 1\2 kg maki pszennej,
  • 300 ml ciepłej ( nie gorącej wody),
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyzeczka soli,
  • 1 łyzeczka cukru,
  • 1\2 kostki świezych drożdzy

Przygotowanie

Krok 1

1. Drozdze krusze, , łączę z letnia woda , dodaję cukier i troche maki, odstawiam na chwile aż rozczyn zacznie pracowac. Mąke umieszczam w misce , dodaję rozczyn, olej i reszte maki, najpierw miesam łyzka składnik a nastepnie wyrabiam rękoma ciasto. Odstawiam na chwile zeby"pracowało." 2. Foremke smaruje olejem , posypuje mąką. Chleb pomownie wyraniam , spłaszczam na kształt owalny i umieszczam w foremce. Zoastawiam na 5 minut w tej foremce.Po 5 minutach wstawiam do nagrzanego do 200 s c piekarnika . Piekę kwadrans a potem zmniejszam temp do 190 s c zeby sie nie spiekł i w tej temp pieke kolejne 25-30 minut. Wysmienicie smakuje ze ulubiona pastą lub swiezym domowym masłem:) Polecam.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.