Ten bogaty w smaki makaron świetnie nada się na codzienny obiad lub specjalne okazje. Zmontujesz takie danie nawet w 30 minut!
Danie: Kolacja, Obiad
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
W dużym garnku zagotuj lekko osoloną wodę. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Co jakiś czas mieszaj, aby makaron się nie skleił. Odcedź.
Boczek i szynkę pokrój w kostkę. Rozgrzej dużą patelnię i usmaż boczek wraz z szynką na średnim ogniu. przez ok. 10 min, mieszając od czasu do czasu, aż do zarumienienia. Wyjmij mięso łyżką cedzakową. Resztki tłuszczu pozostaw na patelni. Odłóż usmażone mięso, aż do ostygnięcia.
Czosnek obierz i posiekaj. Na tej samej patelni usmaż go na średnim ogniu przez ok. 30 sekund. Dodaj mleko, serek śmietankowy z czosnkiem i miękkie masło. Gotuj i mieszaj, aż masa będzie gładka.
Do masy dodaj tarty ser Jantar, groszek oraz kostkę szynkę i boczek. Gotuj przez ok. 5-10 min, aż do podgrzania się groszku. Dodaj makaron i dokładnie wymieszaj. Podawaj od razu. Smacznego!
Dodaj komentarz