Pieczony filet z łososia z ziemniakami i sałatą

Autor:

Ania321

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 450 g filetu z łososia
  • 2 plastry cytryny
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • 3 duże ziemniaki
  • Kilka liści sałaty rzymskiej
  • 120 g pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Pieprz
  • Sól
  • Pieprz cytrynowy
  • Przyprawa do ziemniaków

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki pokroić na kawałki i podgotować przez 5 minut, licząc od momentu wrzenia. Następnie posypać przyprawą do ziemniaków.



Krok 2

Filet z łososia umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przekroić na dwie części. Położyć na plastrach cytryny, natrzeć pieprzem cytrynowym, na rybie położyć masło.



Krok 3

Zawinąć w folię aluminiową, wstawić razem z podgotowanymi ziemniakami i piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C z termoobiegiem.



Krok 4

W międzyczasie przygotować sałatkę. Liście sałaty porwać na mniejsze kawałki, pomidorki pokroić na połówki. Oliwę wymieszać dokładnie z sokiem z cytryny i musztardą. Dodać sól oraz pieprz i polać sosem sałatkę.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.