Zdrowa sałatka z kurczakiem i jarmużem

Pyszna, kolorowa i zdrowa - czego chcieć więcej? Szybko się robi, rewelacyjnie smakuje, idealnie nadaje się do podania na imprezowym stole. Sprawdzi się również jako element rodzinnej kolacji.

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 250 g jarmużu
  • 1 ogórek
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ puszki groszku
  • ½ szklanki Śmietanki Łaciatej 18%
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 natka pietruszki
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie

Krok 1

Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, chili i pieprzem, a następnie podsmażamy na rozgrzanym na patelni maśle.



Krok 2

Ogórka i paprykę kroimy w kostkę. Jarmuż rwiemy/kroimy na drobniejsze listki. Natkę pietruszki drobno siekamy.



Krok 3

Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i łączymy ze śmietanką Łaciatą. Kurczaka układamy w miseczce i polewamy go sosem. Następnie łączymy ze sobą jarmuż, paprykę, groszek, ogórka i natkę pietruszki.



Krok 4

Warzywa układamy na wierzch kurczaka. Możemy podawać np. z grzankami.



Wskazówki

Surowego, przyprawionego kurczaka najlepiej włożyć do lodówki na kilka godzin, aby “przeszedł” przyprawami.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.