Pyszna, kolorowa i zdrowa - czego chcieć więcej? Szybko się robi, rewelacyjnie smakuje, idealnie nadaje się do podania na imprezowym stole. Sprawdzi się również jako element rodzinnej kolacji.
Danie: Kolacja, Sałatki
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, chili i pieprzem, a następnie podsmażamy na rozgrzanym na patelni maśle.
Ogórka i paprykę kroimy w kostkę. Jarmuż rwiemy/kroimy na drobniejsze listki. Natkę pietruszki drobno siekamy.
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i łączymy ze śmietanką Łaciatą. Kurczaka układamy w miseczce i polewamy go sosem. Następnie łączymy ze sobą jarmuż, paprykę, groszek, ogórka i natkę pietruszki.
Warzywa układamy na wierzch kurczaka. Możemy podawać np. z grzankami.
Surowego, przyprawionego kurczaka najlepiej włożyć do lodówki na kilka godzin, aby “przeszedł” przyprawami.
Dodaj komentarz