Szynka wieprzowa w przyprawach

Aromatyczna, pachnąca szynka wieprzowa to idealny pomysł na domową wędlinę kanapkową. Sprawdzi się również wyśmienicie jako element obiadu - pasuje do wszystkich sosów i dodatków. Potrawa wręcz uniwersalna.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 kg szynki wieprzowej
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki świeżo mielonego kolorowego pieprzu
  • 1 łyżka soli
  • garść liści laurowych,
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 1 szklanka naturalnego bulionu warzywnego

Przygotowanie

Krok 1

Szynkę myjemy i osuszamy. Czosnek przeciskamy przez praskę.



Krok 2

Oliwę mieszamy z czosnkiem, pieprzem i solą i tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso. Odstawiamy na noc do lodówki.



Krok 3

Następnego dnia przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, przykrywamy i pieczemy całość ok. 3,5 godziny w temperaturze 165 stopni.



Krok 4

Przed podaniem kroimy na plastry.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.