Knedle z pokrzywami i boczkiem

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 80 dag ugotowanych ziemniaków
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 10 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • Garść pokrzyw
  • Sól

Nadzienie:

  • 15 dag wędzonego boczku
  • 5-10 dag szynki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 kromka chleba tostowego
  • 2-3 łyżki startego żółtego sera

Dodatkowo:

  • Cebula
  • Smalec
  • Sól

Przygotowanie

Nadzienie

Boczek i szynkę pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na oleju, wsypać posiekaną cebulę, zeszklić.





Krok 2

Podsmażony boczek przełożyć do innego naczynia. Na tej samej patelni zrumienić pokrojony w drobną kostkę chleb tostowy.





Krok 3

Zimne skwarki i grzanki połączyć z żółtym serem, wymieszać.





Krok 4

Ugotowane jeszcze ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę, ostudzić. Umyte liście pokrzywy blanszować przez 2-3 minuty w osolonej wodzie, odcisnąć, zmiksować. Do zimnych ziemniaków dodać pokrzywę, jajko, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, odrobinę soli i szybko wyrobić ciasto.





Krok 5

Z ciasta formować niewielkie placuszki, nakładać porcje farszu, dokładnie zlepić, utoczyć podłużne knedle. W dużym garnku zagotować wodę, osolić. Stopniowo wkładać knedle i gotować 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać okraszone zeszkloną na smalcu cebulką.





Wskazówki

Knedle podawać okraszone lekko zrumienioną na smalcu cebulką.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.