Tarta czekoladowa z bananami

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Średnie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Spód

  • 200 g masła Łaciate,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 300 g mąki,
  • szczypta soli

Krem

  • 300 g gorzkiej czekolady,
  • 180 ml śmietanki Łaciata 30%

Przygotowanie

Spód

Przygotować formę na tartę o średnicy 28 cm. Masło pokroić na małe kawałeczki i ocieplić do temp. pokojowej. Dodać cukier puder, utrzeć na jasny, puszysty i jasny krem. Dodać mąkę oraz sól i miksować przez kilkanaście sekund aż składniki zaczną łączyć się w większe kawałki. Połączyć je w kulę (w razie potrzeby oprószyć dłonie w mące), rozpłaszczyć i zawinąć w folię, schładzać w lodówce przez godzinę. Ciasto wyjąć z lodówki. Wyłożyć nim spód oraz boki formy. Ciasto wielokrotnie podziurkować widelcem. Wstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C, piec około 10 minut.



Krem

Do garnka wlać 4 łyżki wody, wsypać połamaną czekoladę. Cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż czekolada będzie już w połowie roztopiona. Następnie wlać śmietankę i nie przerywając mieszania dalej podgrzewać na niewielkim ogniu do czasu, aż czekolada się roztopi i połączy ze śmietanką w jednolitą gęstą masę. Wyjąć formę z lodówki i ułożyć na spodzie plasterki bananów. Zalać masą czekoladową i wstawić do piekarnika na 20 minut. Następnie wyjąć i studzić przez ok. 2 godziny.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.