Przygotować formę na tartę o średnicy 28 cm. Masło pokroić na małe kawałeczki i ocieplić do temp. pokojowej. Dodać cukier puder, utrzeć na jasny, puszysty i jasny krem. Dodać mąkę oraz sól i miksować przez kilkanaście sekund aż składniki zaczną łączyć się w większe kawałki. Połączyć je w kulę (w razie potrzeby oprószyć dłonie w mące), rozpłaszczyć i zawinąć w folię, schładzać w lodówce przez godzinę. Ciasto wyjąć z lodówki. Wyłożyć nim spód oraz boki formy. Ciasto wielokrotnie podziurkować widelcem. Wstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C, piec około 10 minut.
Do garnka wlać 4 łyżki wody, wsypać połamaną czekoladę. Cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż czekolada będzie już w połowie roztopiona. Następnie wlać śmietankę i nie przerywając mieszania dalej podgrzewać na niewielkim ogniu do czasu, aż czekolada się roztopi i połączy ze śmietanką w jednolitą gęstą masę. Wyjąć formę z lodówki i ułożyć na spodzie plasterki bananów. Zalać masą czekoladową i wstawić do piekarnika na 20 minut. Następnie wyjąć i studzić przez ok. 2 godziny.
Dodaj komentarz