Tort śmietankowy z owocami

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Biszkopt

  • Mąka 3/4 szkl
  • Cukier 1 szkl
  • Mąka ziemniaczana 3/4 szkl
  • Jajka 8 szt
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Masa smietankowa

  • Śmietana Łaciata 30%
  • Cukier puder 2 łyżki
  • Sok z cytryny 1 łyżka
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w wodzie

Przygotowanie

Krok 1

Biszkopt. Białka ubić na sztywno dodać cukier, dalej ubijać. Dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesiane mąki z proszkiem i delikatnie wymieszać. Wylać do tortownicy i piec ok 25 min w 180 stopni C.upieczony i wystudzonych biszkopt przeciąć na 3 biszkoptowe blaty. Śmietanę ubić. Gdy zacznie gęstnięć dodać cukier i cytrynkę. Na koniec ubijania dodać wystudzoną, ale płynną żelatynę. Każdy blat biszkopt nasączyć sokiem z cytryny rozcieńczonym wodą. Wysmarować śmietaną i skleić. Cały torcik wysmarować śmietaną i obłożyć ciasteczkami lub rurkami. Wierzch udekorować owocami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.