Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy.
Przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki.
Wystające po za formę ciasto odcinamy i z niego pieczemy cieniutkie ciasteczka o dowolnym kształcie np. choinki, gwiazdki.
Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, żeby nie podniosło się podczas pieczenia.
Wstawiamy do lodówki na 30 min do schłodzenia.
Piekarnik nastawiamy na 210°C, pieczemy ok. 15 min.
W czasie pieczenia ciasta przygotowujemy masę.
Jajka miksujemy z rozkruszoną chałwą, cukrem, śmietaną i budyniem.
Na koniec dodajemy ser mascarpone i krótko miksujemy, tylko do uzyskania masy o konsystencji kremu.
Masę przekładamy na kruche ciasto, można to zrobić od razu, gdy ciasto jest jeszcze gorące.
Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 165°C i pieczemy przez ok. 25 min.
Na gorące ciasto układamy ciasteczka, dzięki temu „przykleją” się do sernika.
Ozdabiamy perełkami lub słodkimi ozdobami.
Tartę pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie do schłodzenia.
Dodaj komentarz