Tarta – świąteczny sernik z mascarpone o smaku chałwy

Autor:

Monika Lemko

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 150 g schłodzonego masła Łaciate
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki krupczatki
  • 1 żółtko
  • 1 średnie jajko
  • 2 szczypty soli
  • 1 łyżka cukru pudru

masa:

  • 2 średnie jajka
  • 100 g chałwy o smaku wanilinowym
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30% Łaciata
  • 1 opakowanie budyniu z cukrem waniliowy smak (60 g)
  • 500 g ser mascarpone Mlekpol

ponadto:

  • forma na tartę o średnicy 25 cm
  • perełki dekoracyjne.

Przygotowanie

Ciasto:

Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy.
Przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki.
Wystające po za formę ciasto odcinamy i z niego pieczemy cieniutkie ciasteczka o dowolnym kształcie np. choinki, gwiazdki.
Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, żeby nie podniosło się podczas pieczenia.
Wstawiamy do lodówki na 30 min do schłodzenia.
Piekarnik nastawiamy na 210°C, pieczemy ok. 15 min.





Masa:

W czasie pieczenia ciasta przygotowujemy masę.
Jajka miksujemy z rozkruszoną chałwą, cukrem, śmietaną i budyniem.
Na koniec dodajemy ser mascarpone i krótko miksujemy, tylko do uzyskania masy o konsystencji kremu.
Masę przekładamy na kruche ciasto, można to zrobić od razu, gdy ciasto jest jeszcze gorące.
Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 165°C i pieczemy przez ok. 25 min.
Na gorące ciasto układamy ciasteczka, dzięki temu „przykleją” się do sernika.
Ozdabiamy perełkami lub słodkimi ozdobami.
Tartę pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie do schłodzenia.





Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.