Sałatka z truskawkami i prażonymi migdałami ze śmietanką

Połączenie truskawek i migdałów jest niezwykle pyszne, ale też słodkie. Aby zbalansować smak naszej sałatki migdały możemy uprażyć na patelni. Zmienią one trochę smak, lecz dodadzą charakteru sałatce.

Danie: Podwieczorek, Deser, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy, Truskawki

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy, Truskawki

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 0,5 kg truskawek
  • - 1 opakowanie płatków migdałowych
  • - 1 Śmietanka Łaciata 36% (schłodzona)
  • - 4 łyżeczki miodu

Przygotowanie

Krok 1

Na suchą, rozgrzaną patelnię wsypujemy migdały, prażymy je przez kilka minut, aż nabiorą ładnego, lekko beżowego koloru. Staną się wtedy chrupiące i zaczną pięknie pachnieć.



Krok 2

Teraz myjemy truskawki i odkrawamy od nich szypułki, możemy je też pokroić na mniejsze części.



Krok 3

Płatki migdałowe wkładamy na dno miseczek. Śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno. Do miseczek dodajemy świeże truskawki, które polewamy miodem, całość dekorujemy ubitą śmietanką Łaciatą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.