Sałatka z truskawkami i prażonymi migdałami ze śmietanką

Połączenie truskawek i migdałów jest niezwykle pyszne, ale też słodkie. Aby zbalansować smak naszej sałatki migdały możemy uprażyć na patelni. Zmienią one trochę smak, lecz dodadzą charakteru sałatce.

Danie: Podwieczorek, Deser, Sałatki,

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy, Truskawki,

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser, Sałatki,

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy, Truskawki,

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 0,5 kg truskawek
  • - 1 opakowanie płatków migdałowych
  • - 1 Śmietanka Łaciata 36% (schłodzona)
  • - 4 łyżeczki miodu

Przygotowanie

Krok 1
Na suchą, rozgrzaną patelnię wsypujemy migdały, prażymy je przez kilka minut, aż nabiorą ładnego, lekko beżowego koloru. Staną się wtedy chrupiące i zaczną pięknie pachnieć.

Krok 2
Teraz myjemy truskawki i odkrawamy od nich szypułki, możemy je też pokroić na mniejsze części.

Krok 3
Płatki migdałowe wkładamy na dno miseczek. Śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno. Do miseczek dodajemy świeże truskawki, które polewamy miodem, całość dekorujemy ubitą śmietanką Łaciatą.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.