Tarta z bekonem i szpinakiem

Sycąca i prosta tarta. Idealna na obiad w weekend lub do pracy. Jeśli lubisz wytrawne tarty, koniecznie wypróbuj ten przepis.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ciasto

  • - 220 g mąki pełnoziarnistej
  • - 100 g miękkiego masła Łaciate
  • - płaska łyżeczka soli
  • - 4-6 łyżek zimnej wody
  • - 1 jajko

Farsz

  • - 350 g szpinaku
  • - 200 g boczku
  • - 200 ml Śmietanki Łaciata 18%
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 2 duże jajka
  • - 30-50 g startego sera Jantar
  • - ok ¼ łyżeczki soli
  • - ok 1/3 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.



Krok 2

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy. Wykładamy nim formę do tarty. Spód nakłuwamy widelcem.



Krok 3

Szpinak myjemy i osuszamy. Boczek kroimy w cienkie plastry, a potem w kostkę. Patelnię rozgrzewamy i wrzucamy boczek, chwilę podsmażamy. Dodajemy po około 2 minutach szpinak, przeciskamy przez praskę czosnek. Dusimy razem na małym ogniu cały czas mieszając. Po chwili, jak się sok ze szpinaku zredukuje, wlewamy śmietankę Łaciatą. Dusimy około 2 minuty i dodajemy parmezan i dalej gotujemy przez 3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do przestygnięcia.



Krok 4

W misce roztrzepujemy jajko i dodajemy przestygnięty farsz. Formę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni C, na ciasto wylewamy masę i wstawiamy ponownie do piekarnika. Pieczemy jeszcze około 30 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.