Sycąca i prosta tarta. Idealna na obiad w weekend lub do pracy. Jeśli lubisz wytrawne tarty, koniecznie wypróbuj ten przepis.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy. Wykładamy nim formę do tarty. Spód nakłuwamy widelcem.
Szpinak myjemy i osuszamy. Boczek kroimy w cienkie plastry, a potem w kostkę. Patelnię rozgrzewamy i wrzucamy boczek, chwilę podsmażamy. Dodajemy po około 2 minutach szpinak, przeciskamy przez praskę czosnek. Dusimy razem na małym ogniu cały czas mieszając. Po chwili, jak się sok ze szpinaku zredukuje, wlewamy śmietankę Łaciatą. Dusimy około 2 minuty i dodajemy parmezan i dalej gotujemy przez 3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do przestygnięcia.
W misce roztrzepujemy jajko i dodajemy przestygnięty farsz. Formę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni C, na ciasto wylewamy masę i wstawiamy ponownie do piekarnika. Pieczemy jeszcze około 30 minut.
Dodaj komentarz