Pulpety wieprzowe w sosie koperkowym

Pulpety wieprzowe w sosie koperkowym to pyszne danie obiadowe polecane dla całej rodziny. Są bardzo proste w przygotowaniu i niesamowicie smaczne.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 bułka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 5 łyżek oliwy

Sos

  • 250 ml Śmietanki Łaciatej 18%
  • 2 łyżki mąki
  • 1 pęczek kopru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Do mięsa mielonego dodajemy namoczoną w mleku bułkę, mąkę, posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, jajko, sól i pieprz.



Krok 2

Wyrabiamy masę i formujemy z niej pulpety, następnie smażymy na oliwie przez kilka minut z każdej strony.



Krok 3

Smażone pulpety dodajemy do garnka z gotująca się wodą i dusimy przez 30 minut.



Krok 4

Śmietankę Łaciatą mieszamy z mąką i solą. Dodajemy do wywaru z pulpetami i podgrzewamy dalej na niewielkim ogniu. Dodajemy posiekany drobno koper, pieprz i sól i całość jeszcze przez chwilę podgrzewamy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.