Tarta z jabłkami i budyniem

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 65 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 100 g masła Łaciate
  • 2 łyżki wody
  • Szczypta soli

Budyń:

  • 100 g masła Łaciate
  • Kilka kropli aromatu waniliowego
  • 4 pełne łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 300 ml mleka Łaciate
  • 1 jajko

Róże z jabłek:

  • 5 łyżek cukru
  • 5 jabłek czerwonych
  • 450 ml wody

Przygotowanie

Ciasto

Do miski wsypać mąkę, dodać masło pokrojone na kawałki i pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Przełożyć ciasto do foliowej torebki i odstawić na 60 minut do lodówki. Następnie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem formę do tarty o średnicy 27 cm, nakłuć ciasto widelcem. Na cieście położyć papier do pieczenia, obciążyć grochem i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec przez ok. 15 minut, zdjąć papier z grochem z ciasta i piec jeszcze przez 5 minut.



Budyń

Do miski wsypać mąkę, dodać ½ szkl. zimnego mleka, aromat waniliowy i jajko, dobrze zmiksować. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i masłem, wlać mieszaninę z mąki do gotujące się mleka, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania budyniu. Gorący budyń wylać na ostudzone ciasto.



Róże z jabłek

Do garnka wlać wodę, dodać cukier, zagotować. Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plastry. Wrzucić jabłka do syropu, zagotować by stały się miękkie i elastyczne. Jabłka odcedzić z syropu na sicie i brać po kilka półplastrów, nakładając je na siebie i zwijać w różyczki, układać na budyniu. Ozdobić listkami mięty.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.