Danie: Podwieczorek
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Do miski wsypać mąkę, dodać masło pokrojone na kawałki i pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Przełożyć ciasto do foliowej torebki i odstawić na 60 minut do lodówki. Następnie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem formę do tarty o średnicy 27 cm, nakłuć ciasto widelcem. Na cieście położyć papier do pieczenia, obciążyć grochem i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec przez ok. 15 minut, zdjąć papier z grochem z ciasta i piec jeszcze przez 5 minut.
Do miski wsypać mąkę, dodać ½ szkl. zimnego mleka, aromat waniliowy i jajko, dobrze zmiksować. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i masłem, wlać mieszaninę z mąki do gotujące się mleka, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania budyniu. Gorący budyń wylać na ostudzone ciasto.
Do garnka wlać wodę, dodać cukier, zagotować. Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plastry. Wrzucić jabłka do syropu, zagotować by stały się miękkie i elastyczne. Jabłka odcedzić z syropu na sicie i brać po kilka półplastrów, nakładając je na siebie i zwijać w różyczki, układać na budyniu. Ozdobić listkami mięty.
Dodaj komentarz