Grissini to włoskie przekąski, które możemy doprawić tak, jak lubimy np. bazylią albo oregano. Owinięte szynką smakuje jeszcze lepiej.
Osób: 5
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Drożdże zalewamy ciepłym mlekiem i dodajemy cukier. Mieszamy i odstawiamy na chwilę pod przykryciem. Dodajemy następnie jajko, oliwę, sól i mąkę. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Mąką posypujemy ostrożnie, aby ciasto było miękkie. Odstawiamy pod przykryciem na około 30 minut.
W połowie wyrastania ciasta nastawiamy piekarnik na 220 stopni C. Gdy ciasto urośnie, wyrabiamy znowu i formujemy paluszki. Muszą być dosyć cienkie, ponieważ urosną w piekarniku.
Wierzch paluszków smarujemy oliwą i wkładamy na blaszce do piekarnika. Pieczemy przez około 5-7 minut.
Gdy grissini ostygną. Owijamy każdy plastrem szynki. Podajemy z dodatkiem czarnych oliwek.
Dodaj komentarz