Tarta z kiełbasą i serem

Sycąca tarta, która zaspokoi głód nawet największego łasucha. Prosta w przygotowaniu oraz bardzo smaczna

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • ⅓ kostki masła Łaciate
  • ¼ łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 1 cebula mała
  • 100 g startego żółtego sera
  • 3-4 suszonych pomidorów
  • Ok. 20 plasterków ulubionej kiełbasy
  • 50 g sera pleśniowego
  • 200 g śmietanki Łaciatej 30%
  • 2 jajka
  • zielona cebulka (szczypior)

Przygotowanie

Krok 1

Składniki na ciasto łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na 30 minut.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 180°C. Cebulę siekamy. Ser żółty ścieramy na tarce. Suszone pomidory kroimy na małe kawałki. Kiełbasę kroimy w plasterki, około 20 sztuk. Ser pleśniowy kroimy w kostkę.



Krok 3

Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Nakłuwamy spód widelcem. Wkładamy do piekarnika na 15 minut. Po upieczeniu wyjmujemy, ale nie wyłączamy piekarnika.



Krok 4

Jajka roztrzepujemy w misce i mieszamy ze śmietanką Łaciatą. Na upieczone ciasto kładziemy ser, cebulkę i suszone pomidory. Wylewamy masę jajeczną. Na wierzch układamy plastry kiełbasy i kawałki sera pleśniowego.



Krok 5

Zieloną cebulkę kroimy drobno i posypujemy wierzch tarty. Wkładamy tarte do piekarnika na 30-45 minut.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.