Sycąca tarta, która zaspokoi głód nawet największego łasucha. Prosta w przygotowaniu oraz bardzo smaczna
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Składniki na ciasto łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Nastawiamy piekarnik na 180°C. Cebulę siekamy. Ser żółty ścieramy na tarce. Suszone pomidory kroimy na małe kawałki. Kiełbasę kroimy w plasterki, około 20 sztuk. Ser pleśniowy kroimy w kostkę.
Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Nakłuwamy spód widelcem. Wkładamy do piekarnika na 15 minut. Po upieczeniu wyjmujemy, ale nie wyłączamy piekarnika.
Jajka roztrzepujemy w misce i mieszamy ze śmietanką Łaciatą. Na upieczone ciasto kładziemy ser, cebulkę i suszone pomidory. Wylewamy masę jajeczną. Na wierzch układamy plastry kiełbasy i kawałki sera pleśniowego.
Zieloną cebulkę kroimy drobno i posypujemy wierzch tarty. Wkładamy tarte do piekarnika na 30-45 minut.
Dodaj komentarz