Ziołowe ślimaczki

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

4.67/5

Oceń przepis

Ocena

4.67/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka Łaciate
  • 1,5 dag drożdży
  • ⅓ łyżeczki cukru
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka majeranku

Dodatkowo:

  • 10-12 plasterków polędwicy sopockiej
  • 3-4 łyżki ketchupu
  • 12 plasterków żółtego sera

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże wymieszać z cukrem, dodać mąkę, mleko, sól, olej, zioła. Wyrabiać ciasto około 10-12 minut. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.





Krok 2

Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na posypaną mąką deskę i uformować prostokąt, pozostawić w na 10-15 minut. Posmarować ketchupem i ułożyć plasterki polędwicy.





Krok 3

Polędwicę przykryć plasterkami żółtego sera i zwinąć jak roladę.





Krok 4

Ostrym nożem pokroić na 2,5 cm krążki.





Krok 5

Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec na złoty kolor.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.