Tarta z kozim serem i karmelizowaną cebulą

Połączenie karmelizowanej cebuli z serem kozim zachwyca! Warto sprawdzić ten duet, przygotowując tartę na cieście francuskim. Świetnie sprawdzi się jako przystawka lub jako finger food na imprezie. Można też przygotować ją na kolację i zajadać się całą rodziną.

Danie: Kolacja

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Wegetariańskie

Danie: Kolacja

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 450 g ciasta francuskiego,
  • - 1 czerwona cebula,
  • - 1 biała cebula (najlepiej cukrowa),
  • - 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • - 1 łyżka octu balsamicznego,
  • - 1 łyżka cukru brązowego,
  • - 150 g sera koziego,
  • - sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Obie cebule pokroić na plastry. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Położyć plastry cebuli, posypać cukrem i wlać ocet balsamiczny. Smażyć kilka minut, aż cukier pokryje cebule.



Krok 2

Piekarnik rozgrzać do 200⁰C.



Krok 3

Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć ciasto francuskie.



Krok 4

Na dużych oczkach tarki zetrzeć ser kozi. Posypać nim ciasto francuskie, zostawiając około 3 centymetrowy rant. Następnie ułożyć skarmelizowaną cebulę.



Krok 5

Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut, aż boki ładnie się zarumienią.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.