Połączenie karmelizowanej cebuli z serem kozim zachwyca! Warto sprawdzić ten duet, przygotowując tartę na cieście francuskim. Świetnie sprawdzi się jako przystawka lub jako finger food na imprezie. Można też przygotować ją na kolację i zajadać się całą rodziną.
Danie: Kolacja
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten
Wegetariańskie
Obie cebule pokroić na plastry. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Położyć plastry cebuli, posypać cukrem i wlać ocet balsamiczny. Smażyć kilka minut, aż cukier pokryje cebule.
Piekarnik rozgrzać do 200⁰C.
Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć ciasto francuskie.
Na dużych oczkach tarki zetrzeć ser kozi. Posypać nim ciasto francuskie, zostawiając około 3 centymetrowy rant. Następnie ułożyć skarmelizowaną cebulę.
Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut, aż boki ładnie się zarumienią.
Dodaj komentarz